
Νέα βιοκλιματική μεταλλική κατοικία
Συνθετικές αρχές
Αρχική επιλογή της αρχιτεκτονικής σύνθεσης ήταν οι κύριοι χώροι της οικίας να διαταχθούν γύρω από ένα αίθριο στο οποίο θα μπορούσε να ανασυσταθεί ελεγχόμενα η αρχική βλάστηση του οικοπέδου.
Με αυτό τον τρόπο η φυσική βλάστηση «εισέρχεται» στο εσωτερικό του κτιρίου, ή αλλιώς το κτίριο «αγκαλιάζει» τον φυσικό χώρο επιτρέποντας την οργανική διασύνδεση του κτίσματος με το φυσικό περιβάλλον. Η γενική μορφή του κτιρίου είναι σχήματος «Π», η ανοιχτή πλευρά του οποίου καλύπτεται με ένα στέγαστρο που αποτελεί τμήμα του ημιυπαίθριου χώρου της οικίας και το οποίο επιτρέπει την λειτουργική ενοποίηση των κλειστών χώρων. Στην ουσία το κτίριο διατάσσεται γύρω από το αίθριο, το οποίο αναδεικνύεται σε κεντρικό στοιχείο της σύνθεσης.Το οικόπεδο βρίσκεται σε μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και επομένως η σχέση του κτίσματος με τον φυσικό χώρο αποτέλεσε από την αρχή βασική παράμετρο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Καθοριστικός παράγοντας διαμόρφωσης της σύνθεσης ήταν η επιθυμία των ιδιοκτητών για μια ισόγεια κατοικία με επίπεδο δάπεδο. Αυτή η παράμετρος οδήγησε την επίλυση στην μορφή ενός ισογείου κτίσματος χωρίς σκαλιά μεταξύ των επιμέρους χώρων εσωτερικά της οικίας. Για την θέση του κτηρίου ελήφθησαν υπόψη τόσο οι ισοϋψείς όσο και οι θέσεις των δένδρων, ειδικά των πεύκων. Έτσι για την θέση του κτιρίου επιλέχθηκε ως καταλληλότερη η βορειοδυτική πλευρά στο πιο επίπεδο σημείο του οικοπέδου όπου υπάρχει ένα πλάτωμα- ξέφωτο περίπου 250 τ.μ. με μέση κλίση μικρότερη από 9%. Διαμορφώνεται έτσι μια τετράγωνη εδαφόπλακα ελαφρά οπλισμένου σκυροδέματος στο ύψος του φυσικού εδάφους στην βόρεια πλευρά κτίσματος και μέγιστου ύψους 1,30μ. από το φυσικό έδαφος στην νοτιοδυτική γωνία του κτιρίου, επί της οποίας εδράζεται ο μεταλλικός σκελετός του κτίσματος.
Η κύρια είσοδος στο οικόπεδο αλλά και στο κτίριο βρίσκονται στην δυτική πλευρά του οικοπέδου. Με γνώμονα την ελάχιστη δυνατή επέμβαση στο φυσικό έδαφος επιλέχθηκε να μην κατασκευαστεί υπόγειο. Αυτή η επιλογή σε συνδυασμό με την επιλογή του χάλυβα ως φέροντα οργανισμού του κτίσματος ελαχιστοποιεί το μέγεθος των απαιτούμενων θεμελιώσεων και επομένως και των συνολικών εκσκαφών, οι οποίες μπορούν να διαταχθούν σε δύο βαθμιδωτά επίπεδα σχήματος ορθογωνίου, τριγωνικής κατακόρυφης τομής και μέγιστου βάθους εκσκαφής (μικρής πλευράς ορθογωνίου) μικρότερο του 1μ.
Το γενικό σχήμα της οικίας είναι μορφής ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου με κεκλιμένη μονόριχτη κεραμοσκεπή κλίσης 10% με νότιο προσανατολισμό, ώστε αφενός να μην αυξηθεί υπερβολικά το συνολικό ύψος της κατοικίας και αφετέρου να υπάρχει επαρκής επιφάνεια στέγης με νότιο προσανατολισμό για την τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών και μελλοντικά φωτοβολταικών πάνελ στις κατάλληλες θέσεις μακριά από την σκιά των γύρω πεύκων που επειδή φθάνουν σε σχετικά μεγάλο ύψος εμποδίζουν το φως του ήλιου να φθάσει στα άκρα της κεραμοσκεπής. Για την πλήρωση των όψεων του κτιρίου επιλέχθηκαν μεγάλα υαλοστάσια προς το αίθριο στο εσωτερικό του κτίσματος και μικρότερα παράθυρα στην περίμετρο του κτιρίου που «βλέπει» προς τις εξωτερικές πλευρές του οικοπέδου. Ο χώρος του καθιστικού και της τραπεζαρίας ενώνεται λειτουργικά με τον ημιυπαίθριο χώρο και οπτικά με το αίθριο. Στον χώρο του καθιστικού σε άμεση επαφή με το αίθριο κατασκευάζεται ενεργειακό τζάκι η καμινάδα του οποίου βρίσκεται 0,80μ. ψηλότερα από το ψηλότερο σημείο της στέγης.
Τα υλικά της κατοικίας είναι το εμφανές σκυρόδεμα και το βιομηχανικό δάπεδο, το λευκό μέταλλο (αλουμίνιο είτε χάλυβας) και το ξύλο (δρύς). Έτσι διαμορφώνεται μια χρωματική αρμονική σύνθεση μεταξύ του εμφανούς σκυροδέματος, του λευκού χρώματος και του ξύλου, η οποία κυριαρχεί σε όλους τους χώρους της κατοικίας. Η συνθετική ιδέα ήταν η εικόνα ενός μεταλλικού λευκού κύβου σε έναν τεχνητό βράχο από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Υλικά κατασκευής:
Θεμέλια από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Φέρων οργανισμός απο χάλυβα.
Τοιχοποιίες από ξηρά δόμηση.
Εξωτερική θερμοπρόσοψη με πετροβάμβακα πάχους 10 εκ.
Κουφώματα αλουμινίου χρώματος λευκού με ενεργειακά κρύσταλλα.
Θέρμανση με αντλία θερμότητας, ενεργειακό τζάκι και ηλιακά πάνελ.
Σύστημα συλλογής βρόχινου νερού από την κεραμοσκεπή σε υπόγεια δεξαμενή.
Βιοκλιματική και ενεργειακή μονοκατοικία με φέροντα οργανισμό από χάλυβα.
Εμβαδό κύριων χώρων: 156μ2 Υμιυπαίθριοι-εξώστες: 60μ2
Εκτιμώμενο κόστος κατασκευής:800 ευρώ/μ2
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Δημήτριος Φάης
Γενική Επίβλεψη Κατασκευής: Δημήτριος Φάης
Στατική Μελέτη: Παναγιώτης Κουίνης
Μηχανολογική μελέτη: Δημήτριος Κεφάλας
.